måndag 27 april 2009

Laboration: Energiomvandligar

Energiprincipen:

Energi kan varken skapas eller lagras, bara omvandlas.


Vi gjorde laborationer som handlar om energiomvandlingar.

Radiometern



När man lyser på radiometern börjar den att snurra.

Vilka energiomvandlingar sker?


Kemisk energi i batteriet blir till elenergi som i sin tur blir till strålningsenergi i lampan. Strålningsenergin omvandlas till rörelseenergi inuti radiometern. (Dessutom blir det värmeenergi vid övergångarna mellan de olika energiformerna).

Hur fungerar radiometern?
Kommer du ihåg det? Om inte får du fråga mig när vi ses.
Ledtråd: Det finns lite luft inuti glasbubblan.


Gäddan


Gäddan är en rovfisk. Rita en figur som visar hur gäddan är beroende av solen, med energiomvandlingar.

Jag nöjer mig med att skriva ned det:
Kärnenergi i solen omvandlas till strålningsenergi som omvandlas till kemisk energi i växtplankton. Småfiskar äter växtplanktonen och den kemiska energin lagras nu i småfiskarna. Gäddan äter småfiskarna och får på så sätt i sig den kemiska energin. Sedan simmar gäddan tillbaka in i vassen och då omvandlas den kemiska energin till rörelseenergi.


Snurra termommeter


Vi stoppade ned en termometer i ett litet hål i en kork. Sedan snurrade vi termometern mellan händerna. Efter en liten stund kan man se efter hur mycket temperaturen har stigit. Man kan komma upp över hundra grader.

Vilka energiomvandlingar sker?
Kemisk energi i muskelcellerna omvandlas till rörelseenergi (termometern snurrar) och rörelseenergin omvandlas till värme. Väldigt tydligt och pedagogiskt, eller hur?

Finns det några exempel från vardagslivet på detta?
Ja, när man suddar hårt med suddgummit kan man känna att det blir varmt. När man springer i gympasalen, ramlar och glider en bit känner man att det bränner på huden. Om man varit ute och kört moppe en stund känns däcken varma efteråt.

Hur kan man göra om man vill minska energiomvandlingen?
Du har fortfarande samma kork, samma hål, samma termometer och du snurrar den lika snabbt.

Ledtråd 1: Fundera på varför det blir varmt.

Ledtråd 2: Just det, det beror på friktionen. Hur kan man göra för att minska friktionen?

Ja, man kan använda något smörjmedel. Då kommer inte lika mycket av rörelseenergn att omvandlas till värmeenergi.

Påsen med blyhagel


Vi tog en påse med blyhagel, mätte haglens temperatur och sedan klätrade en person upp på en bänk och släppte den i golvet cirka 20 gånger. Sedan mätte vi haglets temperatur igen och kunde konstatera att temperaturen hade stigit några grader.

Vilka energiomvandlingar har skett?

Jo, först när man lyfter upp påsen får den lägesenergi. lägesenergin omvandlas till rörelseenergi när påsen faller mot golvet. När påsen slår i golvet omvandlas rörelseenergin till värme.


Vagnen


Tyvärr glömde jag bort att ta kort på vagnen. Vi använde en liten vagn med ett cirka 1 meter långt snöre fäst i. I snörets andra ände satt en liten vikt. Om man placerar vagnen på ett bord och lägger ut snöret tvärs över bordet och puttar vikten över bordskanten kommer vagnen att sättas i rörelse.
Vilka energiomvandlingar sker?
Viketn har lägesenergi som omvandlas till rörelseenergi när vikten ramlar nedåt. Vagnen får också rörelseenergi eftersom den sitter i hop med vikten. Inte så knepigt.

1 kommentar:

Anonym sa...

jag vill veta vilken energiomvandlingar finns i trummslagare.