
Det var många som skrev mycket i dag, det brukar vara ett gott tecken.
Här kan du följa no-undervisningen i skolår 9 på Runby skola i Upplands Väsby
Om jag har två likadana pennor och lägger den ena på en stol och den andra på ett bord kommer pennan som ligger på bordet att ha högre lägesenergi eftersom den ligger högre upp. Det krävdes ett större arbete för att läga den uppe på bordet.Om jag lägger ett papper och en hammare på samma hylla kommer hammaren att få högre lägesenergi än pappret eftersom den är tyngre. Det krävdes ett större arbete för att lägga upp den på hyllan.
Rörelseenergi
Allt som rör sig har rörelseenergi.
När man står uppe i ett högt torn och håller i en sten har stenen lägesenergi, men ingen rörelseenergi. När man släpper stenen och den börjar falla får den mer och mer rörelseenergi ju längre den faller. Det beror på att hastigheten ökar hela tiden. (tyngdaccelerationen) När stenen faller nedåt minskar lägesenergin hela tiden. När stenen slår i marken har den inte längre någon lägesenergi kvar.
Något att fundera på:
Använd orden arbete, lägesenergi och rörelseenergi för att förklara bilden nedan.
Fundera lite...
och lite mer..
och nu har du kanske ett lösningsförslag? Om inte kan du läsa här:
Personen utför ett arbete för att ta sig upp på högsta toppen. Personen har fått en lägesenergi som är lika stor som arbetet personen utfört. Personen rullar utför backen och lägesenergin övergår till rörelseenergi. Rörelseenergin är som störst i dalen och personen lyckas rulla över den mindre backen för att rörelseenergin är större än den lilla backens lägesenergi.
Vi räknade på läges-och rörelseenergi. Övningspapprena såg ut så här:
Längst till vänster saknas en kolumn för gruppmedlemmarnas namn. Varje gruppmedlem fyllde i sin vikt i kg, sin tyngd i N, trappans höjd och sin tid. Sedan räknade de ut hur stort arbete de uträttat (Arbete = Kraft * Sträcka och i det här fallet blir det Tyngden * Höjden) och slutligen räknade de ut sin effekt (Arbetet/Tiden). Det var intressant att jämföra resultaten mellan olika personer.
Vi antecknade och ritade i skrivboken.
Nu var de flesta redo att börja fundera på detta igen:
Ett arbete uträttas när en kraft övervinns och föremålet flyttas i kraftens riktning.
Jag visade några exempel på arbete med hjälp av min nyckelknippa och annan rekvisita. Här nedanför ser vi två exempel på arbete.
En man lyfter en låda rakt upp. Han övervinner tyngdkraften. Han förflyttar lådan lodrätt och eftersom också tyngdkraften verkar lodrätt räknas detta som arbete.
Nu har mannen övergått till att släpa en låda. Han övervinner friktionskraften (som alltid stretar åt motsatt håll ovasett vart man vill släpa sina grejer). Han förflyttar lådan vågrätt och eftersom också friktionskraften verkar vågrätt räknas detta som arbete.
Detta är inte arbete
Om man står still och håller i en låda utförs inget arbete. Visserligen är det jobbigt, men eftersom ingen förflyttning sker räknas det inte som arbete.
Men om man kånkar runt på stenen då? Då sker ju ej förflyttning. Ja, det gör det, men förflyttningen måste vara i samma riktning som kraften för att ett arbete ska utföras. Så är det inte i det här fallet. Tyngdkraften på stenen är riktad rakt nedåt, och i det här fallet sker förflyttningen vågrätt (rakt fram ).
Beräkning av arbete
Det är lätt att beräkna arbete. Så här ser formeln ut:
Arbete = Kraft * Sträcka
Nm = N * m
När man ser formeln förstår man varför enheten för arbete är Nm (Newtonmeter).
Man måste dock se upp med några saker när man beräkna arbete.
Nu passade det bra med lite övningsuppgifter. Jag hade kopierat upp arbetsbladet här nedanför och även gjort en stordia på den. Då kunde vi räkna de första uppgifterna tillsammans och reda ut ett och annat som fortfarande var oklart.
Sedan var ni mogna för räkning på egen hand:
Alla hann inte klart med alla uppgifter, men försök göra klart dem hemma. Jag delade ut facit på små lappar så att ni kan kontrollera om ni gjort rätt.
kommer myntet närmast handen att få lägre hastighet än myntet som ligger längre bort.
Snärt! Sedan flyger mynten iväg och landar på golvet.
Vilket mynt når golvet först?
Kort om Galilei Galileo
Galilei föddes 1564 i Pisa och dog 1642. (Samma år som Newton föddes i en liten by i England.)
Här nedaför finns utdrag från två intervjuer. Hoppas att det går att läsa vad det står.